Stort møte i The Big Apple
Det er rett og slett stort på alle måter: Stort kongressenter, stor utstilling, innholdsmessig og deltakermessig. Det er tross alt snakk om USAs største tannlegekongress.
Hvert år skjer det, og det starter alltid fredagen etter Thanksgiving, som alltid er fjerde torsdag i november. Amerikanerne har altså akkurat svelget unna kalkunen før de inviterer alle verdens nasjoner til USAs største tannlegekongress i Jakob K. Javits Convention Center på11. aveny mellom 34. og 39. gate på Manhattan. I fjor deltok 124 land, i år slo man alle rekorder med 131.
– GNYDM vokser for hvert år, forteller Dr. Robert R. Edwab og smiler fra øre til øre. Han har sittet i styret i 25 år, og vært øverste sjef, eller executive director, de siste åtte.
Årets møte er det 86. i rekken. Klokken 12.16 lokal tid søndag 28. november var det registrert 56 072 deltakere, klokken 17.05 var det økt til 57 135. Av disse var 19 103 tannleger. Resten er tannpleiere, tannhelsesekretærer og tannteknikere. Utstillerne er også mange, og fordeler seg på 1 500 stands.
Det er gratis å delta på kongressen, det vil si det er gratis å registrere seg og komme inn, og det er også mange kurs som er gratis; samtidig som mange av kursene koster.
Det er fulldagsseminarer, halvdagsseminarer, essays, hands-on workshops og live-presentasjoner, der både mennesker og griser opptrer som pasienter.
Mange nordmenn – mye å lære
Nordmenn reiser i hopetall. I hvert fall over hundre. De reiser alene, de reiser sammen, de reiser med familie, venner og kolleger. Og de reiser med eller uten Congresspartner, og med eller uten å ha hatt kontakt med Den amerikanske ambassaden i Oslo. Fordelen med å ha en arrangør i ryggen er at en kan få adgangskortet sitt når en sjekker inn på hotellet, og slipper å stå i kø for å registrere seg. Det slipper man også hvis en melder seg som deltaker i den norske delegasjonen ved ambassaden. Der jobber Britt Hestenes, og hun har sørget for at alle norske tannleger som deltar på GNYDM kan registre poeng i Tannlegeforeningens etterutdanningssystem.
Det viser seg at det ikke er helt uberettiget, for alle de norske tannlegene vi møtte, går på kurs. Selv om de benytter anledningen til mye annet i tillegg.
– Det er mye å lære, og det er gode kursgivere, forteller Torbjørn Fauske, som akkurat har latt seg begeistre av en kursgiver innen estetisk behandling, som viste seg å være svært lettrørt, og som la stor vekt på etikk.
– Amerikanerne ligger helt klart i front på de fleste felt innen faget, og de er ofte først ute med det siste. Med de siste nyvinninger på utstyrssiden, er de nok jevnt over en to-tre år foran oss i Norge. Det er verdt turen. Her får vi siste nytt.
– Hvis man ser bort fra behandlingsindikasjonene de legger til grunn, som jeg ofte synes er altfor ytterliggående etter vår standard, er de utrolig dyktige klinikere. Samtidig har de sansen for å utvikle stadig enklere og bedre prosedyrer og teknikker, noe som selvsagt gjør det enklere å masseprodusere kvalitativt god behandling.
Andre nordmenn vi møter snakker mye om shopping. Den skal være god. Det er salg i New York i desember. Før jul! Her er det mye å spare. Særlig hvis man handler mye! Jo, jo. Det går egne utflukter til såkalte outlets, hvor det er ekstra mye å spare.
Andre vil på sightseeing, noen vil se kunst og museer av ulik art, og atter andre vil oppleve en musikal eller to på Broadway.
New York har mye å tilby sine gjester. Og det er en egen stemning oppunder jul, der som mange andre steder.
For nordmenn er det kanskje ekstra stas med juletreet foran Rockefeller Center siden treet er norsk.
Det er mulig å få med seg mye, særlig hvis en blir noen dager. Andre er opptatt av å ikke være lenge borte fra praksis, og vil ha med seg mest mulig fag i løpet av helgen. Det er også mulig. Amerikanerne er ofte veldig opptatt av å ikke være borte fra praksis. Ikke så rart kanskje, når en vet hva de har betalt for å gå på skolen: 400 000 norske kroner i året koster det å studere ved New York Dental School, fikk vi høre. Dette er skolepenger den enkelte dekker selv.
Det foregår mye på lørdag og søndag under GNYDM. En skal bare være oppmerksomme på at det er disse dagene som er best besøkt. Det vil si; det kan være litt trangt om plassen her og der.